Süleyman Demirel Üniversitesi

Sütün Önemi ve Dünya Süt Günü

 
 
Hastanemiz Diyetisyeni Aliye Carus, insan yaşamında önemli bir yeri olan sütün yeterli miktarda tüketilmediği durumlarda başta kalsiyum eksikliği olmak üzere birçok besin ögesinin yetersizliği görülmekte olduğunu ifade etti. Bu durumun birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olduğunu ifade eden Carus, 21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle şu açıklamalarda bulundu; “İnsanın tüm yaşamında sütün önemli bir yeri vardır. Süt yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz (sütte bulunan karbonhidrat) ile vitamin ve mineral maddeleri içerir.
 
Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında; vücut fonksiyonlarını düzenler, vücudun gelişmesini sağlar, kemik ve diş oluşumunda önemli görevler alır, zihinsel gelişimde de önemli rol oynar.
 
Bir gıdanın besin değeri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri içeriği ile ölçülür. Süt bileşiminde C vitamini ve demir dışında pek çok besin öğesi bulunmaktadır. 100 mililitre tam yağlı inek sütü 61 kalori, 3,3 gr protein, 4,7 gr karbonhidrat, 3,3 gr yağ, 120 mg kalsiyum, 95 mg fosfor, 152 mg potasyum, 49 mg sodyum, 126 IU A vitamini, 0,4 mg tiamin (B1 vitamini), 0,16 mg riboflavin (B2 vitamini), 0,1 mg niasin içermektedir.
 
Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynarken, A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B grubu vitaminler iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine, D vitamini ise özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine ve gelişimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra sütün içeriğindeki biotin saç ve deri sağlığı için önem taşırken B2 vitamini büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu nedenle büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde 500 ml, hamile ve emzikli kadınların ise 750 ml süt tüketmeleri gerekmektedir.
 
İnsan yaşamında önemli bir yeri olan sütün yeterli miktarda tüketilmediği durumlarda başta kalsiyum eksikliği olmak üzere birçok besin ögesinin yetersizliği görülebilmektedir. Bu durum birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
 
Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı "Dünya Süt Günü", 1991 yılında ülkemizde de kabul edilmiştir. 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün içinde bulunduğu 21 - 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da ‘Süt Haftası' olarak kutlanmaktadır.
 
Yayın Tarihi: 22.5.2017
Okunma Sayısı: 47
Yayınlayan: SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi
Yukarı çık