1 Aralık Dünya AIDS Günü

Hastanemiz Enfeksiyon Hstalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Onur Kaya, 1 Aralık Dünya AİDS Günü ile ilgili şu bilgileri aktardı;
Tüm dünyada 1988 yılından bu yana her yıl 1 Aralık günü ‘Dünya AIDS Günü’ olarak anılmaktadır. AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome (Sonradan kazanılan bağışıklık yetmezliği) kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve Human Immundeficiency Virus (HIV) mikrobunun neden olduğu infeksiyon hastalığının ileri evresine verilen isimdir. Yani her HIV pozitif olan kişi infeksiyon hastalığının AIDS evresinde olmayabilir.
Hastalığın ilk tanımlandığı yıl olan 1981’den bu yana yaklaşık 40 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Günümüzde ise tüm dünyada yaklaşık 37 milyon kişi HIV ile infektedir. Bu kişilerin %90’ı Sahra-altı Afrika ülkelerinde yaşamaktadır. Ülkemizde ise kesin tanı konulan 14 binin üzerinde HIV pozitif hasta olup bunların %83’ü erkek cinsiyettedir.
Bu virüs korunmasız (kondomsuz) her türlü cinsel temasla (vajinal-oral-anal-heteroseksüel-homoseksüel), kontrolsüz şekilde kan ve kan ürünlerinin verilmesiyle, damar içi uyuşturucu bağımlılarında ortak enjektör kullanılmasıyla, anneden bebeğe hamilelik süresince bulaşabilmektedir. Ne yazık ki ülkemizde HIV pozitif olgu sayısı her geçen yıl daha da artmakta olup bunun en önemli nedeni birden fazla partnerin olduğu cinsel yaşamdır.
Virüs el sıkışmakla, sarılmakla, dokunmakla, aynı havayı solumakla, aynı tabak-çatal-bardağı kullanmakla, sivrisinek ve böcek ısırıkları ile bulaşmamaktadır. O nedenle HIV pozitif bireylere ayrımcılık yapılmaması gerekir. Günümüzde HIV infeksiyonu tedavisinde günde sadece 1 veya 2 tablet ilacın kullanıldığı, yan etkileri az görülen, etkinliği oldukça yüksek olan, tedaviler verilmektedir.
Aynı şeker hastalarında olduğu gibi HIV infeksiyonlu kişiler de düzenli bir şekilde ilaçlarını kullanırlarsa HIV infeksiyonu nedeni ile ölüm beklenmemektedir. Ancak ilaçlarını kullanmalarını aksatırlarsa bağışıklık sistemleri zayıflayacağından şiddetli infeksiyonlar ve kanserlerin ortaya çıktığı AIDS evresine ilerleyip hayatlarını kaybedebilmektedirler. Günümüzde HIV infeksiyonu olan kişiler gerekli önlemler alındığı taktirde (sperm yıkama teknikleri, ilaçlar vs.) çocuk sahibi olabilmektedir.
HIV infeksiyonunu önlemede en etkili yol cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı ve tek eşli cinsel yaşamdır. Virüse karşı geliştirilmiş bir aşı henüz yoktur.
Yayın Tarihi: 1.12.2017