Halk Günleri Buluşması: Belin Dili Olsa-Bel Ağrısı ve Hayat

Hastanemizce düzenlenen alanında uzman hekimlerin katılımcılarla buluştuğu “Halk Günleri”nin bu haftaki konuğu Hastanemiz Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Murat Göksel oldu.
“Belin Dili Olsa-Bel Ağrısı ve Hayat” konusunu işleyen Göksel, bel ağrısının tanımını yaparak “Bel ağrısı, bedenin arka yüzeyinde, alt gluteal çizgi ile son kaburga çizgisi arasındaki alanda tanımlanan ağrıdır” dedi.
Göksel, bel ağrılarının, hekime başvuru yakınmaları arasında 2.-5. sırada yer aldığına ,işaret ederek, “İnsan topluluğunun %80 kadarı, ömrü boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşar. Türkiye’de Acil servise başvuruların %8-15 kadarı bel ağrısı yakınmasıyladır ve 1 yıl içinde yineleme olasılığı %24-80 arasındadır. En sık görüldüğü yaş grubu 30’lu yaşlar olup, 60-65 yaş döneminden sonra, görülme sıklığı azalır ve belirgin cinsiyet farkı yoktur. Ağrıların sebepleri, kas ve bağlardan kaynaklanan ağrı, omurga kemik ve disklerinden kaynaklanan ağrı, iç organlardan kaynaklanan ağrı ve sistemik hastalıklardan kaynaklanan ağrı şeklinde çeşitlendirilebilir. Ağrılar mekanik, diskojenik ve nöropatik/radikuler ağrı olarak ayrılırlar” dedi.
Bel ağrısında başvurulan tıbbi tetkiklerle de ilgili bilgi veren Prof.Dr. Hakan Murat Göksel, “Direkt grafiler, MRG, BT, DXA, Elektrofizyoloji (ENMG, SSEP, MEP) ve PET BT başvurduğumuz tetkikledir. Bel ağrısında tedavi yatak istirahati, egzersiz, fizik tedavi uygulamaları, manipulatif tedaviler, kiropraksi, ilaç, ameliyat ve tamamlayıcı tıp uygulamaları şeklindedir” diye konuştu.
Bel rahatsızlıklarının her yaş döneminde rastlandığına işaret eden Göksel, “Bel her yaşta konuşur, yeni doğan, bebek, çocuk, genç, erişkin dönemlerde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Yaşlılık döneminde de omurga kemik dejenerasyonu, disk dejenerasyonu, omurga kanal darlığı, foraminal darlık, spondilolistezis, osteoporoz, omurga metastazı ve omurilik tümörleri görülebiliyor.” dedi.
Program sonunda Göksel, katılımcıların yönelttikleri soruları cevaplandırdı.

Yayın Tarihi: 3.1.2018