Sigara mı? Elbette Bırakılır…

Hastanemiz tarafından düzenlenen, alanında uzman hekimlerin katılımcılarla buluştuğu “Halk Günleri”nin bu haftaki konusu “Sigara mı Elbette Bırakılır” oldu.
SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Öztürk’ün konuşmacı olarak yer aldığı ve “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nde” gerçekleştirilen konferansta Öztürk, sigara kullanımı, etkileri ve bırakma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Nikotin kullanımının hastalık olduğunu ve bunun tedavisinin mümkün olduğunu ifade eden Doç.Dr. Öztürk, “Hekimler, sigara içimine bir hastalık olarak bakmalıdır. Sigara alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir. Tüm kanserlerin %30’u, kronik bronşitlilerin %66’sı ve damar hastalıklarının %33’ü sigaraya bağlı sebeplerden meydana gelmektedir. Nikotin bağımlılığı ve çevre ilişkisini değerlendirdiğimizde aile bireylerinin sigara içmesi, arkadaşların sigara içmesi, sigara dışı tütün ürünlerini denemiş olma, düşük sosyoekonomik durum ve diğer madde bağımlılıkları nikotin bağımlılığı riskini artırmaktadır” dedi.
Sigaranın sağlık etkilerinden de bahseden Öztürk, sigara dumanında dört binden fazla kimyasal madde bulunduğunu ve başta akciğer kanseri olmak üzere mide, böbrek, üreter, pankreas gibi bir çok organda kanserlere yol açtığını dile getirdi. Sigaranın kronik hastalıklara da davetiye çıkardığına işaret eden Doç.Dr. Önder Öztürk, “Sigara, inme, körlük, katarakt, aort anevrizması, koroner kalp hastalığı, KOAH, pnömoni, kalça kırıkları, hamilelik komplikasyonları, gebelikte düşükler, ani bebek ölümü sendromu gibi daha sayabileceğimiz bir çok hastalıklara yol açmaktadır” dedi.
Sigarayı bırakma şeklinin de önemine işaret eden Öztürk, aniden bırakmada başarı oranının yüzde 80 iken, azaltarak bırakmada başarı oranının yüzde 6 olduğunu dile getirerek, “Sigarayı bırakmaya cesaretiniz varsa inancınız kırılmasın. Bırakmayı deniyor ama her defasında başarısız oluyorsanız bile mücadeleye devam edin. Çünkü bıraktıktan hemen 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer. 12 saat sonra kandaki CO seviyesi normale döner, 2 hafta – 3 ay aralığında kalp krizi riski azalmaya başlar; akciğer fonksiyonları artar, 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır, 1 yıl sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riski azalır ve 15 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı olur. Unutmayın ki sigara bırakma “istek”, “kararlılık” ve “çaba” gerektirir. Başarıya da istemek, inanmak ve çaba göstermekle ulaşılır” diye konuştu.
Yayın Tarihi: 1.6.2018