Hastanemizde Ritim Bozukluğuna Ablasyon Tedavisi İle Son

Hasanemiz Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda uygulanan Ablasyon uygulaması ile ritim bozukluğu rahatsızlığı tedavi ediliyor. Daha önce bu tedavi için dış merkezlere başvurmak zorunda kalan hastalarımız, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi olabiliyorlar.
Konuyla ilgili konuşan SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Mevlüt Serdar Kuyumcu, “Kalbin ritim bozukluğu hastalıkları, genel olarak kalbin hızlı, yavaş ya da düzensiz olarak çalışması şeklinde tanımlamaktadır. Hastalar genellikle baş dönmesi, çarpıntı ve halsizlik gibi şikayetlerle başvurmaktadırlar. Bazen hastalar bayılarak ya da kalp durması gibi ciddi durumlarla başvurabilmektedir.
Ritim bozukluğu tanısı uzman bir doktor tarafından tespit edildikten sonra klinik olarak önemli olup olmadığına karar verilmelidir. Ritim bozukluklarının çoğu tedavi gerektirmemektedir. Ancak ritim bozukluğu hayat kalitesini düşüren şikayetlere ya da hayatı tehdit eden ataklara sebebiyet veren durumlara neden oluyorsa tedavi edilmelidir.
Tedavide ritim bozukluğu kalbin yavaş çalışmasından kaynaklanıyorsa ve bu baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetlere ya da bayılmaya sebebiyet veriyorsa bu durumlarda kalp pili tedavisi önerilmektedir. Eğer ritim bozukluğu tedavisi kalbin hızlı çalışmasından kaynaklanıyorsa bu durumda 2 seçenek vardır ilk seçenek ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi ile kalbin hızı yavaşlatılır ya da anormal kalp atımları normale çevrilebilir.
Eğer ritim bozukluğu bu ilaçlara cevap vermiyorsa veya hastamız burcu hanım gibi hayatı tehdit eden ritim bozukluğu ataklarına sebebiyet veriyorsa ablasyon tedavisi gereklidir. Ablasyon tedavisinde anjiyografide olduğu gibi kasıktan kateterler ile girilerek kalbe elektrotlar gönderilir, ritim bozukluğuna sebebiyet veren odaklar tespit edilir ve bu odaklar radyofrekans enerjisi ile ya da dondurularak yok edilir. Genellikle kesin sonuç elde edilir ve hasta 1-2 gün içinde taburcu edilerek normal yaşantısına devam eder.
Son işlemini yaptığımız hastamız Burcu hanım, daha önce tekrarlayan çarpıntı ve bayılma ataklarıyla acile başvuruyordu. Yaptığımız ölçümlerde ritim bozukluğunun ölümcül olduğunu tespit ettik. Ablasyon tedavisi uyguladık. Ertesi gün taburculuğunu yaptık. Çevre il ve ilçelerde yapılamayan ritim bozukluğu tedavisinde ablasyon tedavi yöntemi artık üniversite hastanemizde başarıyla uygulanmaktadır. Daha önce bu tedavi için belirli büyük şehirlerde ki hastanelere başvurmak zorunda kalan hastalarımız, artık hastanemizde ablasyon tedavisi olabileceklerdir” dedi.
Ablasyon tedavisi ile yaşadığı rahatsızlığın sona erdiğini ifade eden Burcu Çelenk isimli hasta ise, lise dönemlerinden bu yana çarpıntılarım sürekli oluyordu. Fakat uzun zamandan beri bu çarpıntıların süresi uzamaya başlamıştı. Rahatsızlığım geçmeyince acile başvurdum. Yapılan tetkikler sonrasında burada ablasyon tedavisi oldum. Şu an çarpıntım yok kendimi gayet iyi hissediyorum. Doktorum sağlığımın eski yaşantımdan daha iyi olacağını söyledi. İşlemden bu yana kendimi çok iyi hissediyorum” dedi.
Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Karabacak, ise SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda verilen hzimetler  ile ilgili şu bilgileri verdi, "Kliniğimizde ani gelişen kalp krizi hastalarında hayat kurtarıcı müdahale olarak kabul ettiğimiz erken dönemde kalp damarını açma işlemini rutin olarak 7 gün 24 saat uygulamaktayız. Ayrıca doğuştan kalp hastalığı olan uygun hastalarda kalp deliğinin ameliyatsız kasıktan kapatma işlemini yapıyoruz. Bunun dışında bacak damar tıkanıklığı olann hastalarımızda gerek stent ile gerekse balon uygulamaları ile damar açmaya devam ediyoruz. Ek olarak özellikle yaygın damar hastalığı olan hastalarda şah damar tıkanıklığı da olabilmekte ve bu ilerleyen süreçte felç geçirmeye neden olabilmektedir. Bu hastalarda ameliyat bir seçenektir. Ama kliniğimizde ameliyatsız olarak stent uygulama işlemi Nöroloji kilinği ile beraber yürüttüğümüz bir ekip ile yapılmaktadır. Ritim bozukluklarının tedavisinde elektrofizyolojik yöntemler uygulanmakta ama özellikle ileri yaştaki hastalarımızda daha sık rastladığımız kalp ileti sistemi bozukluklarında tek veya iki kollu kalp pili yerleştirme işlemlerini de yapmaktayız. Ayrıca özellikle kalp-damar tıkanıklığı ile kalp gücü düşüklüğü olan hastalarda gördüğümüz ani kalp durmasına neden olabilen ritim bozuklukları için ise tek kollu defibrilatör cihazlarından yerleştirmekteyiz. Gene ileri kalp yetersizliği olan ve ilaç tedavisine yanıt alamayan hastalarda da 3 kollu kalp pili hastaların hayat kalitesini artırmaktadır. Kliniğimizde bu işlem de titizlikle uygulanmaktadır"
Yayın Tarihi: 25.12.2018